навчання через практику – Освіта.UA

[ad_1]

У середині грудня 2023 року Україна отримала історичне рішення про початок переговорів про вступ з ЄС. Це ще один важливий крок на шляху до сталого розвитку нашої країни.

Якщо ми хочемо, щоб Україна відбудувала та зміцнила свою економіку, необхідно взяти на озброєння один із важливих факторів стабільного економічного зростання в ЄС, яким є всебічне навчання та розвиток підприємництва. Причому йдеться не лише про дорослих із певним життєвим досвідом, а й про молодих людей, які тільки прокладають свій професійний шлях. Важливо показати молодому поколінню всі сторони підприємництва – як його переваги, так і труднощі – і виробити інший спосіб мислення.

Люди з підприємницькими настроями не уникають труднощів і проблем, навпаки, вони беруть на себе відповідальність і шукають вирішення проблем, з якими вони стикаються. Вони створюють продукти чи послуги, які вирішують проблему і часто змінюють навколишній світ на краще.

І навіть якщо ініціативна людина вирішила стати найманим працівником, вона не просто працює з 9 до 6, щоб заробити на життя, а своєю працею змінює світ на краще. Важливо виробити таке ставлення: «Ти тут не просто для того, щоб заробляти на життя, ти тут, щоб зробити світ кращим!»

Яка роль малого підприємництва, в тому числі молодіжного, у сталому та стабільному економічному розвитку Європи? Давайте вирішимо це.

До повномасштабного вторгнення в Україну мікро- та малі підприємства становили 16% ВВП, у Європі – 16%. втричі більше. Тому простори у нас великі – ми маємо розвивати і підтримувати молоді підприємства, які згодом стануть справжніми підприємствами. Чому це важливо? Тому що підприємці намагаються вирішувати проблеми, ризикувати, впроваджувати інновації, покращувати те, що вже існує, створювати нові речі та робити життя людей трішки кращими. Це означає, що вони не пасивні споживачі товарів, а активні двигуни, які рухають цей світ вперед.

Перешкоди для реалізації бізнес-ідей

Які перешкоди зараз стоять на шляху молодої людини, яка вирішила реалізувати власну бізнес-ідею? Це, звичайно, питання доступу до капіталу, кваліфікованих працівників і надійних ланцюгів постачання.

Однак, перш за все, це брак досвіду та інформації про всі аспекти підприємницької діяльності, відсутність необхідних умінь і навичок, а також відсутність можливостей їх вивчення. Підприємницька діяльність – це набір навичок і компетенцій, яким можна і потрібно навчитися, але чи мають можливість для цього зацікавлені молоді люди, особливо в прикладних професіях?

За даними опитування, проведеного серед учнів професійно-технічних навчальних закладів, 87% з них зацікавлені у підприємницькій кар’єрі. Водночас наявність у навчальних програмах навчальних курсів з підприємництва суттєво різниться залежно від регіону та потенціалу професійних технічних спеціалістів.

Переважна більшість доступних в Україні навчальних програм з основ підприємництва стосуються переважно теоретичних знань і завершуються написанням бізнес-плану. У реальному бізнесі все починається з бізнес-плану. Одна справа написати, а інша справа реалізувати.

Звичайно, теоретичні основи дуже важливі, але підприємницький досвід набувається лише на практиці. Тому вкрай важливо, щоб молодь під час навчання у навчальних закладах набувала практичних навичок. Це допоможе їм максимально використати свій потенціал у майбутньому.

За статистикою глобального провайдера освітніх послуг Junior Achievement, щорічно в Європі понад 360 000 молодих людей віком 14-18 років створюють 30 000 освітніх міні-компаній під час вивчення курсу підприємництва «Компанія». Під час занять студенти працюють за моделлю функціонування реального підприємства, проходячи всі етапи реалізації бізнес-ідеї.

Після закінчення навчання 60% студентів віддають перевагу підприємництву як майбутній кар’єрний шлях. Чому така зміна напрямку розвитку бізнесу? На нашу думку, завдяки зібраним найкращим світовим практикам можна адаптуватися до реалій кожної країни, зберігаючи незмінний принцип навчання – вивчення підприємництва через практику.

Навчання через практику

Навчання на практиці – це підхід, який добре працює в Європі. Здобуваючи знання за цим принципом за єдиними міжнародними програмами, українська молодь і молодь за кордоном розвивають однакові глибокі бізнес-навички, підприємницькі погляди та спільне бачення власного майбутнього.

Якщо говорити про європейський контекст, до якого ми рухаємося, то Україна зі своїм людським капіталом може істотно змінити ситуацію в ЄС. Тому що темпи економічного зростання – на другому місці мінімум за останні роки.

Навчаючи молодь не лише ходити на роботу з дев’ятої до шостої, а думати про майбутнє та змінювати світ на краще, ми можемо позитивно змінити не лише свою економіку, а й суттєво пожвавити ситуацію в інших європейських країнах, і стати таким же динамічним членом європейської родини

Ось чому так важливо включити навчання підприємництву в навчальні програми для молоді. У загальноосвітніх школах цей процес відбувається завдяки програмі «Нова українська школа», яка серед ключових компетентностей молоді включає підприємливість та фінансові знання.

У професійно-технічній освіті доцільно застосувати подібний підхід і створити можливості для навчання та отримання практичного досвіду підприємництва в навчальних закладах.

Чим більше молодих людей після закінчення навчання вирішать розвивати власний бізнес, тим більше молодих людей залишаться в Україні, створюватимуть робочі місця, працюватимуть для своїх громад та української економіки, зроблять вагомий внесок у відбудову.

Віра Другова, керівник навчальних програм ГО Junior Achievement Ukraine, Андрій Турак, директор з розвитку ГО Junior Achievement Ukraine.

Для порівняння: Junior Achievement Ukraine є членом всесвітня мережа Junior Achievement, міжнародна некомерційна організація, яка навчає молодь підприємництву та фінансовій грамотності. Програми практичного навчання Junior Achievement проводяться у понад 100 країнах світу та щороку охоплюють понад 4 мільйони учнів та студентів у Європі. З 2021 року навчальні програми Junior Achievement «Компанія» та «Фінансова грамотність» будуть доступні для впровадження в загальноосвітніх, професійно-технічних та професійно-технічних навчальних закладах України. У 2023/24 навчальному році за програмами Junior Achievement навчається понад 7 тисяч молодих людей.



[ad_2]
Надано з: Освіта UA